…
Иако се књига бави веома сложеним унутрашњим регулаторним механизмима (хормоналним, биохемијским), који стоје иза развића свих делова лоза и винове лозе, аутори читаоца воде до самe сржи, са крајњим циљем потпуног разумевања и успешног гајења ове значајне биљке. Јер, ма колико добри практичари били и ма колико савремену агротехнику применили, без познавања основних биолошких и еколошких законитости регулације раста и развоја, производња грожђа и вина не може испољити своје пуне потенцијале. Књига је од подједнаког значаја студентима биолошких смерова Пољопривредних факултета, али и произвођачима, јер „Вино се прави у винограду“ и грешке које се тамо направе, услед непознавања биологије и екологије лоза и винове лозе, непоправљиве су. Колико су лозе и винова лоза заиста фасцинантне и на неки начин непознаница, говори обиље постојеће литературе, са често опречним мишљењима и подацима. Управо ту бројну и разнолику литературу, која датира вековима у назад, па све до најсавременије, аутори су успели да обухвате и на једном месту сажму, са изузетно уравнотеженим приказом. – извод из Рецензије