Evelin Kuši: Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje za zdravlje, harmoniju i mir
Kuvanje je najveća od svih umetnosti koje je čovečanstvo stvorilo. Kuvanje služi da održi osnovne životne funkcije, i mentalne i fizičke. Ono takođe može da uzdigne ljudsku svest prema beskonačnom duhovnom ostvarenju. Istovremeno, zloupotreba kuvanja može da dovede do fizičke i psihološke degeneracije, sa pretnjom konačnog izumiranja ljudske vrste. Kuvanje je povezano sa suštinskim faktorima čovekovog okruženja, uključujući vodu, vatru, pritisak, atmosferu, različite vrste biljnog i životinjskog sveta, povezano je sa solju i drugim mineralima, sezonskim i klimatskim promenama, nebeskim i astrološkim ciklusima. Utiče takođe i na faze individualnog razvoja, od embrionalnog stadijuma života do detinjstva, zrelog doba i starosti. Prema tome, kuvanje je sveobuhvatna umetnost koja može da donese ili zdravlje, sreću i mir ili bolest, bedu i propast.
SADRŽAJ
Predgovor, 7
Istok susreće Zapad, 19
Hrana kao energija, 27
Posuđe i pribor za kuvanje, 40
So, ulje i začini, 48
Integralni pirinač, 62
Jela od integralnog pirinča, 70
Integralne žitarice, 90
Rezanci i testenine, 107
Seitan i fu, 115
Hleb i pečen namirnice, 123
Supe, 142
Pripremanje i sečenje povrća, 162
Korenasto povrće, 175
Povrće koje raste pri zemlji, 188
Zeleno i lisnato povrće, 202
Divlje povrće, 215
Tempura - način i prženje u dubokom ulju, 221
Salate, 229
Prelivi, sosevi i umaci, 238
Kiseljenje, 248
Mahunarke, 259
Tofu, tempeh i nato miso, 272
Morske alge, 290
Začini i garniranja, 310
Ribe i plodovi mora, 320
Deserti i užine, 328
Napici, 346
Sezonska i praznična jela, 352
Specijalno kuvanje, 365
Medicinsko kuvanje i kućni lekovi, 374
Časovi kuvanja i izvori, 380
Rečnik manje poznatih pojmova, 382
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Evelin Kuši: Kompletan vodič za makrobiotičko kuvanje za zdravlje, harmoniju i mir
Izdavač: Hema-Kheya-Neye
Strana: 480 (cb)
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 24 cm
Godina izdanja: 2008
ISBN: 978-86-84347-37-6
Naslov originala: Aveline Kushi