Ishrana odojčeta i male dece, 3. izdanje
Iz recenzije:
U prvom delu knjige dati su osnovni principi ishrane odojčadi. Posebno se ističe nutritivna vrednost humanog mleka i značaj dojenja, naročito u prvim mesecima života. Naglašava se da je humano mleko nesumnjivo najbolja hrana za odojčad. kao iskusni pedijatar autor iznosi sve poznate prednosti dojenja u odnosu na veštačku ishranu. Pošto se kravlje mleko po svom sastavu znatno razlikuje od humanog, ne preporučuje se u ishrani odojčadi, posebno u prvim mesecima života odojčeta. Industrijski pripremljene mlečne formule ("adaptirano kravlje mleko") imaju značajnu prednost u poređenju sa konzumnim kravljim mlekom.
Na jasan i lako razumljiv način data je vrednost pojedinih vrsta nemlečne hrane (povrće, voće, meso, jaja) i preporuke za njihovo postepeno uvođenje u jelovnik odojčadi. Izneti su i podaci o značaju funkcionalne hrane (probiotici, prebiotici, simbiotici) i njihovom uticaju na zdravlje dece i odraslih osoba.
U drugom delu knjige iznete su preporuke za ishranu dece od treće do šeste godine života. Skreće se pažnja na moguće probleme u ishrani dece tog uzrasta i daju saveti za njihovo najlakše rešavanje.
Knjiga je namenjena prvenstveno sadašnjim i budućim majkama. Može biti dragocena pomoć zdravstvenim radnicima koji rade u zdravstvenim ustanovama za unapređenje i očuvanje zdravlja dece.
Prof. dr sci med. Dobrivoje Filipović
pedijatar
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Ishrana odojčeta i male dece, 3. izdanje
Strana: 134 (cb)
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 169 x 240mm
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-6363-001-7