Наше могућности производње говеђег меса за извоз
Са овом књигом, као и до сада, желимо да укажемо нашој широј научној и стручној јавности, а пре свега одговорнима за вођење политике производње хране у земљи, нa аргументe и чињеницe које показују да пољопривреду, сточарство и село (вероватно без довољне обавештености о значају хране у будућности) непотребно, а можда и неодговорно, запостављамо. Ако схватимо шта се у свету дешава на глобалном плану, онда ништа не може и не треба да нас изненади. Уосталом, глобализам смо директно осетили у последњој деценији 20.века а осећамо га и данас и још дуго ћемо га осећати. Зато је данас потребно дати много већи значај производњи хране него икада до сада, да би били независни од других у будућности.
САДРЖАЈ
ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ НИЈЕ СТВАР, ПРОИЗВОДЊА ХРАНЕ ЗНАЧИ ЖИВОТ, 7
УВОД,9
I ДЕО ОПШТЕ О РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТОЧАРСТВА У СРБИЈИ, 13
ОПШТЕ О РАЗВОЈУ ПОЉОПРИВРЕДЕ И СТОЧАРСТВА У СРБИЈИ, 15
Историјски развој,15
Удружења, друштва, школе, стручни часописи и законодавство у функцији развоја
пољопривреде, сточарства и села,16
Законодавство у пољопривреди Србије на крају 19.века, 17
Сточни фонд по врстама животиња половином 19.века, 17
Богатство аутохтоне прераде млека и меса, 19
II ДЕО ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА, 21
ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА, 23
Ресурси Србије, 23
Земљиште, 23
Пољопривредна газдинства и стално запослени, 26
Пољопривредна газдинства према коришћењу земљишне површине, 27
Структура газдинстава по броју говеда на фарми, 27
Газдинства региона Војводине, 28
Газдинства региона Шумадије и Западне Србије, 29
Газдинства региона Јужне и Источне Србије, 30
Говедарство Републике Србије, 30
Традиција гајења домаћег шареног говечета, 34
Боја меса и класа полутки према JUS-у, 36
III ДЕО ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ ГОВЕДА И РАЗВОЈ ГОВЕДАРСТВА, 37
ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ ГОВЕДА И РАЗВОЈ ГОВЕДАРСТВА,39
Опште о развоју нашег говедарства, 39
Одгајивачко-селекцијски рад у говедарству – говеда за месо, 40
Допринос генетике у унапређењу говеда за производњу меса, 40
Како остварити генетски напредак у производњи говеђег меса, 41
Значај укрштања раса за производњу меса говеда, 46
Значај селекције у производњи говеђег меса, 48
Програм побољшања меса нашег домаћег шареног говечета за производњу меса, 49
Како најбоље искористити технике за производњу говеђег меса, 50
Остварени резултати, 51
Телесна маса при рођењу и залучењу телади, 52
Телесна маса и прираст јунади у тову, 53
Кланични резултати и квалитет меса, 53
Комбинације укрштања лимузин и домаће шарене расе, 55
Технологије од посебног значаја за побољшање производње говеђег меса, 57
Оцењивање приплодне вредности говеда за производњу меса, 57
Зашто је угашен програм побољшања производње меса нашег домаћег шареног
говечета, 59
IV ДЕО НАЧИН ДРЖАЊА, ИСХРАНА ЈУНАДИ У ТОВУ И ПОРЕМЕЋАЈИ МЕТАБОЛИЗМА, 63
ТОВ ГОВЕДА, 65
Зелена и сочна храна, 65
Сено,69
СИЛАЖЕ И СЕНАЖЕ, 74
Силирање кукуруза, 75
Додаци при силирању кукуруза, 82
Силажа и/или сенажа луцерке, 84
Силирање жита,88
Силирање сунцокрета, 88
Силирање кромпира, 88
Силирање купусњача,88
Силирање глава и лишћа шећерне репе, 88
Силирање репиних резанаца, 89
Силирање пивског тропа (требера), 89
Силирање комине гожђа, 90
Силирање чичоке, 90
Силирање тикава, 90
Силажа у тову јунади, 91
КОНЦЕНТРОВАНА ХРАНИВА, 92
Зрнаста хранива, 92
Сушена хранива биљног порекла, 95
Пратећи производи млинске индустрије, 95
Пратећи производи индустрије уља, 96
Пратећи производи индустрије шећера, 98
Пратећи производи индустрије алкохола, 99
Пратећи производи индустрије пива, 99
Пратећи производи индустрије скроба, 100
Хранива животињског порекла, 100
Једноћелијски извори протеина – квасци, 101
Хранива минералног порекла, 101
Најчешће коришћени адитиви у тову јунади, 102
ИНДУСТРИЈСКИ ПРОЗВЕДЕНА ХРАНА ЗА ЖИВОТИЊЕ, 104
Потпуне и допунске смеше за телад и јунад, 107
ИСХРАНА ГОВЕДА У ТОВУ, 112
Одгајивање телади за тов, 113
Тов телади, 117
Тов јунади, 119
Тов одраслих говеда, 125
Техника исхране говеда у тову, 125
ИСХРАНА ГОВЕДА У ТОВУ ПО ПРИНЦИПИМА ОРГАНСКОГ СТОЧАРСТВА, 127
Производња хране за животиње по принципима органског сточарства, 127
Исхрана телади у органском сточарству, 129
Исхрана јунади у тову у органском сточарству, 130
ИСХРАНА И ЗДРАВЉЕ, 130
Метаболичке болести, 130
Микророганизми у храни за животиње, 133
Поремећаји везани за коришћење смрзле хране, 136
Поремећаји везани за механичке примесе у храни, 137
Отровне, шкодљиве и депресивне биљке, 137
Антинутритивне материје у храни, 138
ЛИТЕРАТУРА УЗ ПОГЛАВЉЕ IV, 139
V ДЕО ПРОИЗВОДЊА ГОВЕЂЕГ МЕСА У НАШОЈ ЗЕМЉИ,145
ПРОИЗВОДЊА ГОВЕЂЕГ МЕСА У НАШОЈ ЗЕМЉИ, 147
Говеђе месо као храна, сировина и производ за трговину, 147
Значај познавања говеђег меса, 148
Неки фактори који утичу на развој мускулатуре, 148
Квалитет трупа, 148
Кланична маса и рандман,150
Оцена комерцијалне вредности трупа, 150
Јестиви квалитет, (eating quality) меса, 151
Текстура и нежност, 153
Бројно стање говеда и број заклане јунади, 155
Производња меса по једној крави, 156
Извоз говеђег меса, 157
VI ДЕО НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА, 159
НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА, 161
Неке опште напомене, 161
Од чега зависи производња говеђег меса, 161
Агро-еколошки услови за тов јунади, 164
Производња говеда у брдско-планинском подручју, 164
Ливаде и пашњаци – извори сточне хране, 165
Производња говеђег меса на ливадама и пашњацима, 168
Организације говедарства за производњу меса за извоз на брдско-планинском подручју, 168
Производња говеђег меса у равничарско-ораничном подручју, 170
Организација производње говеда за месо,170
Организација говедарства у производњи меса за извоз у равничарском подручју, 171
Наше реалне могућности производње говеђег меса у организованој производњи, 172
Укупна количина и вредност говеђег меса, 174
Како повећати број крава у репродукцији, 176
VII ДЕО ТРАДИЦИЈА ГАЈЕЊА ГОВЕДА И КВАЛИТЕТ ГОВЕЂЕГ МЕСА СУ БОГАТСТВО КОЈЕ HAШA 3EMЉA ТРЕБА ДА ЧУВА, 177
(ПРЕДЛОГ МЕРА - ПРАВАЦ ГАЈЕЊА ГОВЕДА ЗА МЕСО)
ТРАДИЦИЈА И ПРИРОДНИ УСЛОВИ, 179
Расположиве расе за производњу говеђег меса у свету, 179
Расе говеда за месо које највише одговарају нашим условима гајења (наша препорука
струци), 180
Остварени производни резултати у широј популацији у неким земљама Европе и у нашој
земљи, 181
Извозно оријентисано говедарство захтева дугорочну дефинисану политику државе . 184
КОРИШЋЕНА ЛИТЕРАТУРА ЗА ПОГЛАВЉА I, II, III, V, VI И VII, 185
САЖЕТАК НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, 192
НАШЕ МОГУЋНОСТИ ПРОИЗВОДЊЕ ГОВЕЂЕГ МЕСА ЗА ИЗВОЗ, 192
SUMMARY, 196
OUR POSSIBILITIES OF PRODUCTION OF BEEF MEAT FOR EXPORT, 196
Детаљни подаци о књизиНаслов: Наше могућности производње говеђег меса за извоз
Издавач: Akademska misao
Страна: 199 (cb)
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 17,6 x 25,0 cm
Година издања: 2018
ИСБН: 978-86-7466-759-0