Опште виноградарство
<б>ПРЕДГОВОР
Гајење винове лозе се убраја у најстарије људске делатности. Одвија се неколико хиљада година у различитим агроеколошким условима, што је омогућило стварање близу 15.000 сорти винове лозе. Развој виноградарства пратила су и подстицала научна истраживања. Испитане су биолошке и технолошке карактеристике сорти. У виноградарским подручјима на свим континентима, на површини од близу 8 милиона хектара, успешно се гаји око 1.500 сорти и лозних подлога. Разрађена је и усавршена технологија производње лозног садног материјала, заснивања нових винограда и технологија гајења лозе.
У овом уџбенику су приказана најновија достигнућа у виноградарској науци, најважнији резултати истраживања домаћих и страних аутора, као и практичнаа искуства виноградара. Изложени су и резултати и искуства аутора стечени током деценија рада у науци, образовању и у пракси.
Уџбеник Опште виноградарство написан је према наставном програму Одсека за воћарство и виноградарство Пољопринредног факултета у Београду (Земуну). Целокупна материја уџбеника подељена је у следеха поглавља: И. Увод; ИИ. Биологија винове лозе; ИИИ. Екологија винове лозе; ИВ. Размножавање лозе и производња садног материјала; В. Заснивање засада винове лозе; ВИ. Наслони у виноградима и матичњацима; ВИИ. Технологија гајења винове лозе.
Уџбеник може послужити и студентима других пољопривредних факултета и виших пољопривредних школа. Текст је илустрован са 172 фотографије и скице, па може да се користи и за иновацију знања пољопривредних инжењера, техничара и непосредних произвођача грожђа и лазног садног материјала.
<б>САДРЖАЈ
ПРЕДГОВОР, 5
<б>И. УВОД, 7
1. ПРЕДМЕТ И ЗНАЧАЈ ВИНОГРАДАРСТВА, 7
2. ИСТОРИЈАТ ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 11
3. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СВЕТУ, 13
4. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СРБИЈИ, 18
<б>ИИ. БИОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
1. СИСТЕМАТИКА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
2. ОРГАНИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 33
3. ЦИКЛУС РАЗВИЋА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 62
<б>ИИИ. ЕКОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 81
1. КЛИМАТСКИ ФАКТОРИ, 83
2. ЗЕМЉИШНИ (ЕДАФСКИ) УСЛОВИ, 102
3. ТОПОГРАФСКИ ФАКТОРИ, 109
4. БИОТИЧКИ ФАКТОРИ, 114
5. АНТРОПОГЕНИ ФАКТОРИ, 117
6. АГРОКЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ, 117
<б>ИВ. РАЗМНОЖАВАЊЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
1. НАЧИНИ РАЗМНОЖАВАЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
2. ПРОИЗВОДЊА ЛОЗНОГ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 158
3. ПРАТЕЋИ ПРОПИСИ У ПРОИЗВОДЊИ И ПРОМЕТУ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 183
<б>В. ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (ПОДИЗАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА), 187
1. ВРСТЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ЗАСАДА, 189
2. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 190
3. ИЗБОР ТЕРЕНА ЗА ВИНОГРАДЕ И МАТИЧЊАКЕ, 191
4. ИЗБОР СОРТИ И ЛОЗНИХ ПОДЛОГА ЗА ГАЈЕЊЕ, 194
5. НАЧИНИ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 201
6. ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА ЗА ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 204
7. ОРГАНИЗАЦИЈА ТЕРИТОРИЈЕ У ВИНОГРАДУ И МАТИЧЊАКУ, 218
8. ВРЕМЕ И НАЧИН САЂЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 227
9. НЕГА МЛАДИХ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 234
10. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА НА ПЕСКУ, 243
11. СПЕЦИФИЧНОСТИ САЂЕЊА ЛОЗЕ У ДВОРИШТИМА И НА ОКУЋНИЦИ, 247
<б>ВИ. НАСЛОНИ ЗА ВИНОВУ ЛОЗУ, 251
1. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ БЕЗ НАСЛОНА, 252
2. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ ДРВЕЋЕ, 253
3. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ НАСЛОН, 253
<б>ВИИ. ТЕХНОЛОГИЈА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 267
1. ЕВОЛУЦИЈА СИСТЕМА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛО3Е, 267
2. РЕ3ИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 270
3. У3ГОЈНИ ОБЛИЦИ ЧОКОТА, 278
4. ВЕ3ИВАЊЕ СТАБЛА И ЛУКОВА, 296
5. ДОПУНСКА РЕЗИДБА - РЕЗИДБА У ПЕРИОДУ ВЕГЕТЛЦИЈЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 298
6. ВЕЗИВАЊЕ И РАСПОРЕЂИВАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ЛАСТАРА, 306
7. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ПРИНОСА, БРОЈА ОКАЦА И НАЧИНА РЕЗИДБЕ, 307
8. СПЕЦИФИЧНИ НАЧИНИ РЕЗИДБЕ ЛОЗЕ, 312
9. РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРИХ ЗАСАДА И ПОДМЛАЂИВАЊЕ ЧОКОТА, 314
10. ОДРЖАВАЊЕ И ОБРАДА 3ЕМЉИШТА, 315
11. ЂУБРЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 334
12. НАВОДЊАВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 353
13. ОРГАНСКА (БИОЛОШКА) ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА, 363
14. БЕРБА ГРОЖЂА, 372
15. ПОВРЕМЕНЕ - ДОПУНСКЕ МЕРЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 379
ЛИТЕРАТУРА, 391
Детаљни подаци о књизиНаслов: Опште виноградарство
Издавач: Задужбина Светог манастира Хиландара
Страна у боји: 398
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 17,5 x 24,5 cm
Година издања: 2009
ИСБН: 978-86-7768-035-0