Опште виноградарство
<б>ПРЕДГОВОРб>
Гајење винове лозе се убраја у најстарије људске делатности. Одвија се неколико хиљада година у различитим агроеколошким условима, што је омогућило стварање близу 15.000 сорти винове лозе. Развој виноградарства пратила су и подстицала научна истраживања. Испитане су биолошке и технолошке карактеристике сорти. У виноградарским подручјима на свим континентима, на површини од близу 8 милиона хектара, успешно се гаји око 1.500 сорти и лозних подлога. Разрађена је и усавршена технологија производње лозног садног материјала, заснивања нових винограда и технологија гајења лозе.
У овом уџбенику су приказана најновија достигнућа у виноградарској науци, најважнији резултати истраживања домаћих и страних аутора, као и практичнаа искуства виноградара. Изложени су и резултати и искуства аутора стечени током деценија рада у науци, образовању и у пракси.
Уџбеник Опште виноградарство написан је према наставном програму Одсека за воћарство и виноградарство Пољопринредног факултета у Београду (Земуну). Целокупна материја уџбеника подељена је у следеха поглавља: И. Увод; ИИ. Биологија винове лозе; ИИИ. Екологија винове лозе; ИВ. Размножавање лозе и производња садног материјала; В. Заснивање засада винове лозе; ВИ. Наслони у виноградима и матичњацима; ВИИ. Технологија гајења винове лозе.
Уџбеник може послужити и студентима других пољопривредних факултета и виших пољопривредних школа. Текст је илустрован са 172 фотографије и скице, па може да се користи и за иновацију знања пољопривредних инжењера, техничара и непосредних произвођача грожђа и лазног садног материјала.
<б>САДРЖАЈб>
ПРЕДГОВОР, 5
<б>И. УВОДб>, 7
1. ПРЕДМЕТ И ЗНАЧАЈ ВИНОГРАДАРСТВА, 7
2. ИСТОРИЈАТ ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 11
3. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СВЕТУ, 13
4. СТАЊЕ ВИНОГРАДАРСТВА У СРБИЈИ, 18
<б>ИИ. БИОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕб>, 21
1. СИСТЕМАТИКА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 21
2. ОРГАНИ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 33
3. ЦИКЛУС РАЗВИЋА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 62
<б>ИИИ. ЕКОЛОГИЈА ВИНОВЕ ЛОЗЕб>, 81
1. КЛИМАТСКИ ФАКТОРИ, 83
2. ЗЕМЉИШНИ (ЕДАФСКИ) УСЛОВИ, 102
3. ТОПОГРАФСКИ ФАКТОРИ, 109
4. БИОТИЧКИ ФАКТОРИ, 114
5. АНТРОПОГЕНИ ФАКТОРИ, 117
6. АГРОКЛИМАТСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ, 117
<б>ИВ. РАЗМНОЖАВАЊЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕб>, 139
1. НАЧИНИ РАЗМНОЖАВАЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 139
2. ПРОИЗВОДЊА ЛОЗНОГ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 158
3. ПРАТЕЋИ ПРОПИСИ У ПРОИЗВОДЊИ И ПРОМЕТУ САДНОГ МАТЕРИЈАЛА, 183
<б>В. ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ (ПОДИЗАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА)б>, 187
1. ВРСТЕ ВИНОГРАДАРСКИХ ЗАСАДА, 189
2. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 190
3. ИЗБОР ТЕРЕНА ЗА ВИНОГРАДЕ И МАТИЧЊАКЕ, 191
4. ИЗБОР СОРТИ И ЛОЗНИХ ПОДЛОГА ЗА ГАЈЕЊЕ, 194
5. НАЧИНИ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 201
6. ПРИПРЕМА ЗЕМЉИШТА ЗА ЗАСНИВАЊЕ ЗАСАДА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 204
7. ОРГАНИЗАЦИЈА ТЕРИТОРИЈЕ У ВИНОГРАДУ И МАТИЧЊАКУ, 218
8. ВРЕМЕ И НАЧИН САЂЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 227
9. НЕГА МЛАДИХ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 234
10. СПЕЦИФИЧНОСТИ ЗАСНИВАЊА ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА НА ПЕСКУ, 243
11. СПЕЦИФИЧНОСТИ САЂЕЊА ЛОЗЕ У ДВОРИШТИМА И НА ОКУЋНИЦИ, 247
<б>ВИ. НАСЛОНИ ЗА ВИНОВУ ЛОЗУб>, 251
1. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ БЕЗ НАСЛОНА, 252
2. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ ДРВЕЋЕ, 253
3. ГАЈЕЊЕ ЛОЗЕ УЗ НАСЛОН, 253
<б>ВИИ. ТЕХНОЛОГИЈА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛОЗЕб>, 267
1. ЕВОЛУЦИЈА СИСТЕМА ГАЈЕЊА ВИНОВЕ ЛО3Е, 267
2. РЕ3ИДБА ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 270
3. У3ГОЈНИ ОБЛИЦИ ЧОКОТА, 278
4. ВЕ3ИВАЊЕ СТАБЛА И ЛУКОВА, 296
5. ДОПУНСКА РЕЗИДБА - РЕЗИДБА У ПЕРИОДУ ВЕГЕТЛЦИЈЕ ВИНОВЕ ЛОЗЕ, 298
6. ВЕЗИВАЊЕ И РАСПОРЕЂИВАЊЕ ЗЕЛЕНИХ ЛАСТАРА, 306
7. ПРОЈЕКТОВАЊЕ ПРИНОСА, БРОЈА ОКАЦА И НАЧИНА РЕЗИДБЕ, 307
8. СПЕЦИФИЧНИ НАЧИНИ РЕЗИДБЕ ЛОЗЕ, 312
9. РЕКОНСТРУКЦИЈА СТАРИХ ЗАСАДА И ПОДМЛАЂИВАЊЕ ЧОКОТА, 314
10. ОДРЖАВАЊЕ И ОБРАДА 3ЕМЉИШТА, 315
11. ЂУБРЕЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 334
12. НАВОДЊАВАЊЕ ВИНОГРАДА И МАТИЧЊАКА, 353
13. ОРГАНСКА (БИОЛОШКА) ПРОИЗВОДЊА ГРОЖЂА, 363
14. БЕРБА ГРОЖЂА, 372
15. ПОВРЕМЕНЕ - ДОПУНСКЕ МЕРЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ГАЈЕЊА ЛОЗЕ, 379
ЛИТЕРАТУРА, 391
Детаљни подаци о књизиНаслов: Опште виноградарство
Издавач: Задужбина Светог манастира Хиландара
Страна у боји: 398
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 17,5 x 24,5 cm
Година издања: 2009
ИСБН: 978-86-7768-035-0