Pčele i medicina
PREDGOVOR PRVOM IZDANJU
U ovoj knjizi koju je ponudio čitaocima N. P. Jojriš je osvetlio mnoga pitanja povezana sa pčelarstvom, životom pčela, primenom njihovih izuzetnih proizvoda koje čovek koristi u ishrani i lečenju od vremena drevnog Egipta do našeg doba.
Značajna je činjenica što je još aprila 1919. godine V. I. Lenjin podvukao ogromni značaj pčelarstva. On je potpisao specijalnu odluku vlade „O zaštiti pčelarstva”.
Autor je stručno i na visokom naučnom nivou izložio pitanja o važnosti meda, pčelinjeg otrova, voska, propolisa, polenovog praha i matičnog mleča za čovekovo zdravlje.
N. P. Jojriš nije početnik u oblasti popularisanja zanimljive teme „Pčele i medidna”. Više puta je objavljivao knjige koje su štampane u velikim tiražima i rasprodate u veoma kratkom roku. Ova knjiga se javlja kao plod zreloga rada i prepuna je stečenog iskustva. Ona obiluje novim činjenicama koje do sada nisu nigde objavljene.
Zanimljiv je medidnski aspekt oddjka o lekovitim svojstvima meda i pčdinjeg otrova. Pažnji autora ne promiče nijedan detalj, on potpuno vlada temom, vešto izgrađuje tkivo knjige. N. P. Jojriš očarava čitaoca neočekivanim asodjadjama — pčele, pčdarstvo, dugovečnost. U vidu eksperimenta, možda ostvarljivog u budućnosti, on mašta o MAKROBIOTOPIJI I PČELOGRADU!
Čitalac u knjizi može nad podatke kako pčele, na primer, neiscrpnom energijom sakupljaju od jutra do večeri dragoceni cvetni nektar. Da bi dobile 100 grama meda, one moraju da posete najmanje milion cvetova. A da bi sakupile kilogram meda, pčde prdetaju razda-ljinu od pola miliona kilometara.
Med je za čoveka koristan zbog prisustva znamog broja lekovitih sastojaka. U njemu se nalaze fermenti, mineralne soli, mikroelementi,
Predgovor prvom jugoslovenskom izdanju, 7
Prtdgovor prvom izdanju, 9
Predgovor drugom izdanju, 12
Od autora, 17
Uvod, 23
Šume, pčele i čovek, 26
SADRŽAJ
I GLAVA - PČELINJA PORODICA, 31
Iz istorije pčelarstva, 31
O biologiji pčela, 36
"Dresiranje" pčela, 42
Košnica kao stan pčela, 44
Hlbridizadja biljaka, 46
II GLAVA - MED I ZDRAVLJE, 49
Kako pčele spravljaju med, 52
Izvanredna svojsrva meda, 53
Med kao tredsrvo protivu stvaranja plesni, za konzervisanje i dezinfekaju
Različite vrste meda, 60
- Bagremov med
- Žutikin med
- Med od boražine
- Vreskov med
- Heljdin med
- Međuničin med
- Kravajčev med
- Kupinov med
- Matičnjakov med
- Vrbov med
- MIloduhov med
- Kestenov med
- Suezkov med
- Vrbičin med
- Med od deteline
- Kienov med
- Smredeljov med
- Lavandin med
- Svileničin med
- Lipov med
- Livadsk (mešovit) med
- Lucerkin med
- Malinov med
- Med od metvice
- Maslačkov med
- Suncokretov med
- Pomorandžin med
- Med od uljane repice
- Rezedin med
- Oskorušin med
- Med od lisičine
- Med od dička
- Duvanski med
- Med od bundeva
- Med od tulipana
- Med od facelije
- Med od pamuka
- Med ođ borovnice
- Med od pepeljuge
- Med od žalfije
- Totrljanov (mrtve koprive) med
- Med od esparzete
- Med od jabuka
- Kameni med
- Medljikavi med
- Otrovani ili "pijani" med
Pčele spravljaju med po meri čoveka
Ekspresni metod za dobijanje meda
Nove vrste meda proizvedene eksprenim metodama
- Mlečni med
- Panakaov med, 76
- Šargarepin med, 77
- Med od cvckle-šipka, 78
- Med sa medicinskim bojama, 78
Dobijanje meda preko zime, 79
Perspcktivnost ekspresnog dobijanja meda, 80
Viševitaminizirani med, 84
Med kao lekovito sredstvo u narodnoj medicini, 85
- Lečenje rana, 85
- Lečenje želudačno-crevnih oboljenja, 86
- Lečenje bolesti jetre, 88
- Srce i med, 89
- Lečenje plućnih oboljenja, 89
- Lečenje nekih oboljenja nervnog sistcma, 90
- Lečenje nekih psihičkih oboljenja, 91
- Lečenje nekih kožnih bolesti, 92
- Sećerna bolest i viševitaminizirani med
- Med kod oboljenja bubrega
- Značaj meda za decu
- Med ili šećer, 98
- Zubi i med
- Primena meda u zdravstvenoj kozmetici
Med u kombinaciji sa drugim proizvodima, 106
- Pasta od meda i kvasca
- Proizvod potreban svima
- Prvi prolećni plod
- Izvrstan napitak
- Napitak opevan od Homera
- Viševitaminizirano medno vino
- Jela, kolači i napici sa medom
- Medenjaci
- Moskovski medenjaci
- Medovik, 118
- Medcni kolač, 118
- Medcna torta, 118
- Halva sa medom, 119
- Čak-Čak, 119
- Orasnice, 119
- Jelo od borovnice sa medom, 119
- Medno jelo sa mahovnicom (jarebikon), jabukama i orasima, 120
- Medno jelo - žele sa jabukama, 120
itd...
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Pčele i medicina
Izdavač: Романов
Strana: 224 (cb)
Povez: meki
Pismo: latinica
Format: 20 cm
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-99976-617-4-6