Прехрамбена технологија - за 2. разред средње школе
Уџбеник Прехрамбена технологија за II разред трогодишње школе обухвата наставне садржаје заједничке за технологије које се изучавају у III разреду, као и једноставније технологије (прерада дечје хране и прерада кукуруза) које ученицима пружају прва сазнања о процесима и операцијама примењеним у осталим прехрамбеним технологијама.
Пре проучавања технологија за прераду појединих прехрамбених производа ученици би требало да упознају најважније животне намирнице, затим да стекну знања о улози основних хранљивих материја у организму и о принципима правилне исхране. Поред тога би требало да упознају квалитетне карактеристике намирница које су битне са аспекта њихове производње, хигијенске мере које се морају предузимати при преради, чувању и промету животних намирница, као и узроке кварења намирница и начине њиховог конзервисања, паковања и чувања. Да би се овладало савременим технологијама прераде, технолошким операцијама и машинама, неопходно је основно познавање природних наука, првенствено хемије, биологије, микробиологије, биохемије и физике. Зато су овде дате и неке информације из ових наука.
САДРЖАЈ
Предговор, 5
Основни састојци намирница, 7
Принципи правилне исхране, 35
Намирнице биљног порекла, 39
Намирнице животињског порекла, 57
Остале намирнице, 63
Адитиви, 69
Амбалажа, 82
Чување и кварење намирница, 137
Конзервисање намирница, 167
Технологија воде, 212
Производња дечје хране, 243
Прерада кукуруза, 267
Литература, 291
Детаљни подаци о књизиНаслов: Прехрамбена технологија - за 2. разред средње школе
Издавач: Завод за уџбенике
Страна: 294 (cb)
Povez: meki
Писмо: ћирилица
Формат: 16,5 x 24 cm
Година издања: 2008
ИСБН: 978-86-17-15392-0