Ракија је одувек у нашем народу важила за лек, а ми као народ смо се дичили својом вештином да „печемо” савршену домаћу шљивовицу, али и лозовачу, јабуковачу, дудовачу, дуњевачу, крушковачу и ракију од сваког другог воћа или меда, а некада и од кукурузног брашна, тикве, жита, кромпира или хлеба. Дакле, што у уста то у ракију!
Сада имате прилику да у новој књизи РАКИЈА сазнате све о историји, производњи и технологији, врстама ракије, дестилеријама и фестивалима као и како да конзумирате и препознате добру ракију – традиционално пиће у Срба. Аутори ове књиге (Зоран Радоман, Владимир Дуловић и Илија Маловић) упустили су се у вишегодишње истраживање историје, традиције и културе производње ракије и уживања у њој. Књига је написана на занимљив и приступачан начин и обогаћена је са више од 400 сјајних фотографија које је већим делом усликао фотограф Драган Боснић. Сазнајте све о РАКИЈИ на једном месту!
Да ли знате да је...
... 1921. године у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца у Управи за заштиту индустријске својине казан за печење ракије уписан као патент под редним бројем један (осмислио 1909. године Јовановић Милан, казанџија из Новог Сада)
... Србија крајем XИX века била највећи светски произвођач шљива и шљивовице
... просечан губитак у запремини течности код шљивовице 4% годишње (такозвани анђеоски део – нуспојава старења у дрвеном суду)
... за арому и укус ракије заслужно и дрво од кога је суд за чување направљен као и време које ракија проведе у истом
... млада јабуковача често основа за специјалне ракије – траварице
... комовица (ракија од грожђа) наша најстарија ракија
... за литар малиноваче јачине 40% алкохола потребно 1,2 килограма смрзнуте малине (савремени технолошки поступак) или 16 кг свеже малине (класичан поступак ферментације и дестилације)
... израз „медени месец” (време испуњено љубављу, здрављем и безбрижношћу) повезан са медовином или вином од меда (током првог месеца брака младенци би, по обичају, испијали велике количине медовине за коју се веровало да има афродизијачка својства)
... биљка жута линцура због неконтролисаног брања добила статус угрожене врсте и законом је заштићена
... чокањ (фраклић, фићок) данас симбол за домаћу ракију, некада служио искључиво за испијање меке ракије која није имала нарочито леп мирис
Значајно место у нашој традицији има ракија – понос сваког домаћина из Србије, а ово је књига која заслужује почасно место у библиотеци сваке породице.
Садржај
УВОД, 13
РАКИЈА КРОЗ ИСТОРИЈУ, 17
ОД АЛКОХОЛА ДО РАКИЈЕ, 19
Алхемија запаљиве воде, или:
почеци дестилације алкохола, 20
Алкохол осваја свет
(али се још увек не пије!), 22
Од лека до ужитка и добитка, 24
ВАТРЕНА ВОДА СТИЖЕ МЕЂУ СРБЕ, 27
Рођење и крштење ракије, 28
Од турског воћњака до српског казана, 30
БУРНО ПИЋЕ ЗА БУРНА ВРЕМЕНА (XVIII ВЕК), 33
РАКИЈА У СВОЈОЈ ДРЖАВИ (1804-1878), 39
ДОБА РАКИЈЕ (1878-1914), 45
РАКИЈА НА МУКАМА (1918-1945), 53
У МАШИНИ СОЦИЈАЛИЗМА, 59
ТЕХНОЛОГИЈА, 67
ШТА ЈЕ ТО РАКИЈА, 69
Квалитет ракије, 70
Ракија као симбол пркоса, 71
НАЧИНИ ДЕСТИЛАЦИЈЕ РАКИЈЕ, 73
Печење ракије на стари начин, 74
Како се ракија пече данас, 86
Фракциона дестилациј а, 86
Једноставни апарати за прекидну дестилацију, 89
Делови апарата за дестилацију (казана), 90
Мерни инструменти, 92
Апарати за сложену једнократну дестилацију, 94
Дефлегмација и рекгификација, 96
ОДЛЕЖАВАЊЕ РАКИЈЕ И ПОПРАВЉАЊЕ ЊЕНОГ КВАЛИТЕТА, 99
Најчешће мане ракија и
њихово поправл»ање, 101
САЗРЕВАЊЕ (СТАРЕЊЕ) РАКИЈЕ, 105
Арома алкохолних пића, 107
Врсте дрвета у коме стари ракија, 108
Винска бурад и ракија, 116
Убрзано старење ракије, 117
ВРСТЕ РАКИЈА, 119
ШЉИВА И ШЉИВОВИЦА, 121
Шлљива у обичајима и традицији, 127
Аутохтоне и ракијске сорте шлљива, 128
Припрема и печење ракије од шлљиве, 140
Са којом се храном слаже шљивовица, 142
ШТА СВЕ МОЖЕМО ДА ОСЕТИМО У ЧАШИ ШЉИВОВИЦЕ, 145
Како се пије ракија, 146
Фазе дегустације, 150
МОЋ УКУСА, 153
Точак укуса код ракије шљивовице, 154
ЈАБУКА И ЈАБУКОВАЧА, 161
Старе и аутохтоне сорте јабука, 164
Новије сорте јабука, 166
Како се пече јабуковача, 171
Како се производи Његово
величанство калвадос, 172
Како се производи амерички епл-џек, 172
Како се пије јабуковача, 174
КРУШКА И КРУШКОВАЧА, 177
Старе и аутохтоне сорте крушака, 180
Модерне сорте крушака, 182
Како се пече крушковача, 184
Како се пиј е крушковача, 187
ДУЊА И ДУЊЕВАЧА, 189
Сорте дуња, 191
Како се пече дуњевача, 192
Како се пиј е дуњевача, 193
КАЈСИЈА И КАЈСИЈЕВАЧА, 195
Сорте кајсија, 197
Како се пече кајсијевача, 200
Како се пије кајсијевача, 202
БРЕСКВА И БРЕСКОВАЧА, 205
Сорте бресака, 206
Како се пече бресковача, 208
Како се пије бресковача, 208
ГРОЖЂЕ И РАКИЈЕ ОД ГРОЖЂА, 211
Сорте грожђа за ракију, 214
Како се пече лозова ракија, 218
Берба грожђа, 218
Муљање грожђа, 218
Укомљавање, 218
Како се пече комовица, 220
Како се користи комовица, 220
Како се пије лозова ракија, 222
ВИЊАК, 225
Како је све почело, 226
Производња вињака, 229
Како се пије вињак, 230
ВИШЊЕВАЧА И ТРЕШЊЕВАЧА, 235
Сорте вишања, 236
Сорте трешања, 237
Како се производе, 238
Ликери од вишања и трешања, 240
Како се пију, 242
МАЛИНА И МАЛИНОВАЧА, 245
Сорте малине, 246
Како се пече малиновача, 248
Како се пије малиновача, 248
МЕД И МЕДОВАЧА, 251
Медовача, медовина или медица?, 252
Како се производи права медовача, 254
Како се пије медовача, 254
СРПСКА КЛЕКОВАЧА, 257
Српска верзија џина или нешто више, 259
Историјат клековаче у Србији, 260
Ужичке клековаче, 262
Бајинобаштанска клековача, 263
Клековача са планине Таре, 263
Како се добија српска клековача, 263
Како се пије клековача, 266
ТРАВАРИЦА, 269
Лечење уз помоћ ракије, 270
Кад је ракија делотворнија од чајева, 272
Како се праве траварице, 273
Врсте траварица, 274
НЕСТАЛЕ И РЕТКЕ ВРСТЕ РАКИЈА, 281
Нестале ракије, 282
Ретке ракије, 288
КУВАНА РАКИЈА И КОКТЕЛИ С РАКИЈОМ, 293
Коктели, 295
Све је у рецептури, 296
Рецепти за ракијске коктеле, 297
ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 309
РАКИЈСКИ КОМБИНАТИ, 311
Навип, 312
Прокупац, 316
Рубин, 317
Таково, 319
МАНАСТИРСКЕ ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 321
Манастир Буково, 322
Манастир Ковиљ, 322
Манастир Лелић, 323
ПРИВАТНЕ ДЕСТИЛЕРИЈЕ, 325
ББ Клековача д.о.о., 326
Бојковчанка, 327
Р. Б. Глобал, 328
Дестилерија Зарић, 329
Promont Group d.о.о., 330
Флорес, 331
МАЛИ РАКИЈСКИ ПОДРУМИ, 333
Аламбик Арт д.о.о., 334
Алексић Први д.о.о., 335
Виница Антић, 336
Атлић, СЗР Радовача, 336
033 Бенишек-Веселиновић, 337
Дестилерија Богдановић, 338
СЗТР Бонитас, 338
Мали подрум Гајић, 338
Гегула, 339
Дибонис, 340
СЗР Златна долина, 340
Урбана дестилерија, 342
Ракија Јараковић, 343
ПодрумЈеша, 343
Подрум Лукић, 344
Подрум Марић, 345
Вељко и синови,
Подрум Миловановић-Шкорић, 345
Минићева кућа ракије, 346
Подрум Новићевић, 346
Газдинство Павле Паунић, 347
ЗР Воћне ракије Плазинић, 348
Винарија Познанић, 348
Подрум „ПП”, 349
Примагд.о.о., 349
БГ Рабел д.о.о., 350
Дестилерија Српско звоно, 350
Подрум Стојана Тасића, 351
Тим д.о.о., 352
Тим, 352
Браћа Томашевић д.о.о., 353
Токд. д.о.о., 353
Дестилерија Хуберт 1924, 354
Пољопривредно газдинство Читаковић, 355
ПОСЕБАН ДОДАТАК, 357
РАКИЈСКИ ФЕСТИВАЛИ, 359
Ракијада у Прањанима, 360
Фестивал српске ракије, 360
Парастос дуду, 362
Шљивовачки сајам домаће ракије, 362
Шумадијска краљица, 364
Дани шљиве, 364
Сајам шљиве, 365
Гледићка ракијада, 366
Жестивал, 367
Дани ракије, 368
Смотра ракије шљивовице Ибарске долине, 368
Фестивал младе ракије, 368
Ракијада у Баљевцу, 369
Никољдански фестивал ракије, 369
Ракија фест - Balkan Urban Experience 370
ОСТАЛИ ФЕСТИВАЛИ, 373
КАКВА ЈЕ БУДУЋНОСТ СРПСКЕ РАКИЈЕ, 375
Препознавање и брендирање традиције, 376
Препознавање и пласирање квалитета 377
Однос према традицији, 378
Будућност српске ракије, 379
РАКИЈУ НЕ МОРАТЕ ДА ПИЈЕТЕ, АЛИ МОРАТЕ ДА ЈЕ ИМАТЕ!
Прелистајте књигу