Србски посни кувар манастира Рукумије, допуњено и проширено издање
Пост је многоцени дар Божији. Установа прастара, која се очувала као отачко наслеђе и стигла до наших дана.
Примите пост са радошћу. Примите сиромашни свога другара. Примите слуге ваш одмор. Примите богати њега који вас спасава од опасности преједања и који чини укусним оно што од сталне употребе постаје безукусно.
Болесници примите мајку здравља. Здрави - осигурање вашег здравља. Упитајте лекаре и рећи ће вам како ништа није толико сумњиво и несигурно као здравље. Због тога савесни помоћу поста настоје да сачувају своје здравље и да се избаве од разрушавајуће тежине угојености тела.
Не тврди како не можеш да постиш, наводећи као изговор болест или телесну немоћ, пошто, са друге стране, целог живота мучиш тело своје са прождрљивошћу. Знам врло добро како лекари много чешће налажу болесницима оскудну дијету и пост него разноврсност и обилност хране.
Уосталом, шта је лакше за тело - да проведе ноћ са једном лаком вечером или да легне у кревет оптерећено многоједењем? Може ли тако да се одмори или ће се сву ноћ окретати претоварено и намучено? Којим бродом један капетан може лакше да управља и да га спаси у морској бури - оним који је претоварен или оним који носи нормалан терет? Онај претоварени неће ли потопити и сасвим мала бура? Тако и тел, када се муче од много хране, лако подлежу болестима. Док када се хране лако, одржавају своје добро здравље.
Свети Василије Велики
САДРЖАЈ
КУВАР ПОСНИ НА ВОДИ, 5
Пасуљ бели, 5
Пасуљ жути - обојени, 5
Пасуљ бели на други начин, 5
Вариво од белог, црвеног пасуља и бораније, 5
Чорба од карфиола, 5
Кувар посни на води, 5
Сладак купус, 6
Вариво од кеља, 6
Кељ са орасима и посним резанцима, 6
Кисели купус, 6
Кисели купус са печуркама, 7
Боранија, 7
Паприкаш од свежих печурки, 7
Супа са печуркама и чичоком, 7
Салата од печурака, 7
Супа од зобних (овсених) пахуљица, 8
Посна чорба од сочива, 8
Вариво од соје, 8
Биљно "месо", 8
Посна салама од сочива и цвекле, 8
Кромпир са карфиолом или броколијем, 9
Вариво од цвекле, кеља и зеља, 9
Пире са житом, 9
Каша од хељде, 9
Млади боб, 9
Млади грашак, 9
Чорба од поврћа, 10
Чорба од коприва, 10
Супа од јечма, 10
Чорба од семенки бундеве, 10
Чорба од бундеве са грашком, 10
Чорба од чичоке, 11
Хладна крем супа од авокада и нане, 11
Хладна чорба од краставаца, 11
Слани кромпир, 11
Печена чичока, 11
Кромпир салата, 12
Кромпир салата са краставцима, 12
Пире од кримпира са маком, 12
Паштета од ораха, 12
Паштета од ораха и кромпира, 12
Паштета од ораха са маслинама, 12
Паштета од сунцокретових семенки и кромпира, 13
Паштета од сунцокрета, 13
Паштета од печеног кикирикија и кромпира, 13
Паштета од лешника и кромпира, 13
Паштета од лешника, 14
Паштета од бадема и кромпира, 14
Паштета од бадема, 14
Паштета од ораха са спанаћем и копривама, 14
Сос од сунцокрета, 15
Сос од ораха, 15
Сос од семенки бундеве, 15
Сосо од кикирикија, 16
Сос од лешника, 16
Сос од бадема, 16
Паштета од квасца, 16
Пиринач са копривама (зељем, спанаћем, блитвом, лободом, листом винове лозе...), 17
Каша од пшенице слана, 17
Пшеница са кромпиром, 17
Пшеница са печуркама, 17
Печени бадем слани, 17
Ораси печени слани, 17
Печени кестен, 18
Варица, 18
Качамак са луком, 18
Кечап од парадајза, 18
Домаћи кечап, 18
Поврће са сосом од парадајза, 19
Плави патлиџан, 19
Плави патлиџан у умаку од парадајза, 19
Посне пихтије од боба, 19
Лепиње, 19
Сос са печуркама, 19
Пире од мешаног поврћа, 19
Посни резанци и посна супа, 20
Намаз од плавог патлиџана, 20
Ајвар од зеленог патлиџана, 20
Салата од печене парике и патлиџана, 20
Мариниране тиквице, 20
Кисела салата од лука, 21
Блитва, 21
Пире од шаргарепе, 21
Паштета од плавог патлиџана и авокада, 21
Ћуфте од поврћа, 21
Комадићи од соје и љуспице од соје, 21
Буковаче на жару, 21
Печурке на жару, шампињони, вргањи и др, 21
Припрема живе некуване хране, 22
1) Уситњавањем и намакањем семенки, 22
2) Наклијавањем семенки, 22
Пшеница, 22
Пиринач, 22
Соја, 23
Сунцокрет, 23
Зоб (овас), 23
Кукуруз, 23
Бундева, 23
Грашак, 23
Просо, 23
Детелина (луцерка плава), 23
Сирова храна, 23
Намирнице које се највише користе у сировој исхрани, 24
Мајонез од бадема, 25
Торта од малина, 25
Салата од поврћа са клицама од сунцокрета, 25
Куглице од пшеничних клица са јабукама, 25
Пшеничне клице, 26
Салата од чичоке и шаргарепе, 26
Салата од свеже цвекле, 26
Намаз од соје и сунцокрета, 26
Куглице од кајсија, 26
Мини пите са сувим воћем, 26
Млеко од конопље, 27
Чипс од тиквица, 27
Кокице од карфиола, 27
Бомбице од смокава, 27
Крекери од поврћа, 27
Супа од тикве и јабуке, 27
Салата од зимског поврћа са мајонезом, 28
Шампињони са бадемима и орасима, 28
Пита од јабука са карамел преливом, 28
Љута супа од ђумбира и манга, 28
Сирови колачићи од ђумбира, 29
Енергетске плочице, 29
Чоколадне супер-енергетске плочице, 29
Сирове какао грануле од хељде, 29
Крекери од хељде, 30
Млеко од кестена, 30
Сирова чоколадна кестен торта са глазуром, 30
Сок од јабуке, коприве, брокуле и лимуна, 31
Бадемово млеко с копривом, 31
Крекери од кеља, 31
Крекери од цвекле, 31
Сирови колачићи од маслачкових латица, 31
Фина салата од маслачка, 31
Намаз од медвеђег лука (сремуша), 32
Пљескавице од печурки, 32
Свежи спанаћ, 32
Хладна чорба од поврћа, 32
Салата од свежег спанаћа, 33
Зелена јабука, 33
Купус салата, 33
Шампињони пуњени повртном паштетом, 33
Хумус од бундеве, 33
Сирови хлеб од бадема, 33
Смотуљци од тиквица са намазом од ораха, 34
Јестиво цвеће, 34
Бегоније, 34
Bellis perens, 34
Божур, 34
Ноћна фрајла, 34
Гладиоле, 34
Маслачак, 34
Баштенска љубичица, 34
Детелине, 35
Јагорчевина, 35
Каранфил, 35
Зеље, 35
Зевалица, 35
Лазаркиња, 35
Лала, 35
Драгољуб, 35
Липа, 35
Јоргован, 35
Различак, 35
Мушкатле, 35
Невен, 35
Фуксија, 35
Ружа, 35
Сунцокрет, 35
Дан и ноћ, 35
Пхлок, 35
Љиљан, 35
Хибискус, 35
Хризантема, 35
Воденика, 35
Цвеће за здравље, 36
Одабир цвећа, 36
Прање и чување јестивог цвећа, 36
Кување са цвећем, 36
Припрема јестивог цвећа, 36
Корисни савети, 37
Кандирање латица, 37
Цветне коцкице леда, 37
Цветни шећер, 38
Цветни мед, 38
Списак јестивог цвећа, 38
Како треба да се хранимо, 38
ЈЕЛОВНИК ПОСНИ НА ВОДИ, 38
Бадњи дан - вино, 42
Мерење намирница без ваге, 43
ПОСНИ КУВАР НА УЉУ, 44
Чорбе, 44
Чорба од парадајза, 44
Кисела чорба, 44
Кисела чорба од спанаћа, 44
Кисела чорба од зеља, 44
Кисела чорба од коприва, 44
Кисела чорба од лободе, 45
Кисела чорба, 45
Од младог листа липе, 45
Кисела чорба од блитве, 45
Чобанска чорба, 45
Кисела чорба од карфиола, 45
Чорба од чичоке, 46
Чорба од семенки бундеве, 46
Чорба од бундеве са грашком, 46
Чорба од бундеве са грашком 2, 46
Чорба од пасираног пасуља, 46
Чорбаст пасуљ, 47
Чорба од зеленог пасираног грашка, 47
Чорба од келерабе, 47
Чорба од цвекле, 47
Чорба од шаргарепе, 48
Супа од јечма, 48
Хладна ћорба од краставаца, 48
Чорба од целера, тиквица, краставаца и кромпира, 48
Домаћа супа од шаргарепе, 48
Резанци за посну супу, 49
Чорба од шаргарепе и проса, 49
ВАРИВА И ДРУГА ЈЕЛА НА УЉУ, 49
Пребранац пасуљ, 49
Ћуфте од пасуља, 49
Посна сарма од киселог купуса, 50
Сарма од слатког купуса, 50
Сарма од зеља, 50
Сарма од виновог лишћа, 50
Просо са киселим купусом, 50
Слатки купус са комадићима соје, 51
Млада боранија са комадићима соје, 51
Млада келераба са комадићима соје, 51
Бамње, 51
Пуњене тиквице, 52
Сува пуњена паприка, 52
Сува пуњена паприка пасуљем, 52
Паприке пуњене кромпиром, 52
Пржене паприке са луком, 52
Бабуре пуњене шаргарепом, 53
Поховани плави патлиџан, 53
Поховане тиквице, 53
Похована паприка, 53
Поховани карфиол, 53
Кромпир паприкаш, 54
Мусака од плавог патлиџана, 54
Мусака од плавог патлиџана 2, 54
Мусака од тиквица, 54
Мусака од кромпира, 55
Пире кромпир, 55
Пире од кромпира са маком, 55
Пуњени плави патлиџан, 56
Подварак од киселог купуса са комадићима соје, 56
Пржени кромпир на посебан начин, 56
Помфрит од чичоке, 56
Печена чичока, 56
Пржени пашканат, 57
Гулаш од комадића соје, 57
Пилав са комадићима соје, 57
Ђувеч од поврћа и пиринча, 57
Плави патлиџан динстани, 57
Блитва, 58
Фаширане шницле од љуспица соје, 58
Пљескавице од љуспица соје, 58
Шницле од кромпира и поврћа, 58
Овсени котлети, 58
Ћуфте од тиквица, 58
Сос од парадајза, 58
Бешамел сос, 59
Сос са реном, 59
Сос са сенфом, 59
Љутеница, 59
Ајвар од печених паприка, 59
Паштета од пасуља, 59
Паштета од патлиџана, 59
Маргарин са зачинима, 60
Руска салата, 60
Мајонез од соје, 60
Мајонез од бадема, 60
Кромпир салата, 60
Кромпир салата са краставцима, 60
Слани кромпир, 60
Рестовани кромпир, 61
Коприва са сочивом, 61
Наут (леблебија) са празилуком, 61
Наут (леблебија) са поврћем, 61
Посна салама од сочива и цвекле, 62
Сир од бадема, 62
ПОСНЕ УЖИНЕ, 62
Лепињице, 62
Кнедле од кромпира, 62
Сендвич са ражаним хлебом и биљним путером, 63
Сендвич са целером и краставцима, 63
Сендвич здравље, 63
Савети, 63
ПРИПРЕМАЊЕ ЈЕЛА ОД ПЕЧУРКИ, 64
Кисела чорба од печурки, 64
Кромпир салата са печуркама, 64
Паприке пуњене печуркама, 64
Слатки купус са печуркама, 64
Гљиве печене на плочи, 65
Пржене гљиве, 65
Пилав од гљива, 65
Сос са печуркама, 65
Пихтије од печурака, 65
Предјело од печурки у желатину, 65
Динстане гљиве, 66
Паприкаш од гљива, 66
Ђувеч од гљива и домаћих резанаца, 66
Хељда са печуркама, 66
Качамак са шампињонима, 66
Салата од гљива, 67
Конзервирање гљива, 67
Силирање гљива, 67
Стерилизација гљива, 67
Гљиве у уљу, 67
Замрзавање гљива, 67
Сушење гљива, 67
Екстракт од гљива, 68
Гљиве кисељене сирћетом, 68
Паштета од ораха, 68
Паштета од ораха и кромпира, 68
Паштета од ораха са маслинама, 68
Паштета од сунцокретових семенки и кромпира, 68
Паштета од сунцокрета, 69
Паштета од печеног кикирикија, 69
Паштета од лешника и кромпира, 69
Паштета од лешника, 69
Паштета од бадема и кромпира, 70
Паштета од бадема, 70
Паштета од ораха са спанаћем и копривама, 70
Сос од сунцокрета, 71
Сос од ораха, 71
Сос од семенки бундеве, 71
Сос од кикирикија, 72
Сос од лешника, 72
Сос од бадема, 72
Качамак са луком, 73
Лигње, 73
Салата од лигњи, 73
Пржене лигње на колутиће, 73
Пуњене лигње, 73
Пуњене лигње са пиринчем, 74
Мусака од лигања, 74
Лигње у сафту, 74
Паштета од квасца, 74
СИРОВА ХРАНА, 75
Типичне намирнице у овој исхрани обухватају:
Мајонез од бадема, 75
Салата од поврћа са клицама од сунцокрета, 75
Салата од чичоке и шаргарепе, 76
Салата од свеже цвекле, 76
Намаз од соје и сунцокрета, 76
Чипс од тиквица, 76
Кокице од карфиола, 76
Салата од зимског поврћа са мајонезом, 76
Шампињони са бадемима и орасима, 77
Љута супа од ђумбира и манга, 77
Намаз од медвеђег лука (сремуша), 77
Пљескавице од печурки, 77
Пљескавице са кромпиром и орасима, 78
Салата од свежег спанаћа, 78
Шампињони пуњени повртном паштетом, 78
Хумус од бундеве, 78
Сирови хлеб од бадема, 78
Смотуљци од тиквица са намазом од ораха, 79
О САСТАВЉАЊУ ЈЕЛОВНИКА
Основна подела намирница, 79
ЈЕЛОВНИК НА УЉУ, 80
ПОСНА ЈЕЛА ОД РИБЕ, 84
Рибља чорба, 84
Бела рибља чорба, 84
Кувана риба са поврћем, 84
Супа од зелени и рибљих костију, 84
Бела чорба од рибе, 85
Рибља чорба са парадајзом, 85
Чорба од икре рибе (од "ајвара"), 85
Рибљи паприкаш, 85
Рибљи паприкаш 2, 86
Брза рибља ћорба, 86
Хладна рибља ћорба са спанаћем и зељем, 86
Пуњене лигње, 86
Лосос у пиву, 86
Пиринач са лигњама, 87
Лигње у вину, 87
Домаћа пастрмка, 87
Риба у глини, 87
Смуђ пржени, 87
Кечига, 88
Кечига на аласки начин, 88
Шаран у пиву, 88
Караш пуњени, 88
Сомовина пржена, 89
Пржење рибе, 89
Рибљи маринат, 89
Ситна риба кувана у уљу (сардина), 89
Паштета од рибе, 89
Шаран са сувим шљивама, 90
Пихтије од рибе, 90
Шаран у парадајзу, 90
Шаран на кромпиру, 90
Пијани шаран, 91
Кувани смуђ, 91
Дунавска риба, 91
Пљескавице од свеже рибе, 91
Ћевапи од свеже рибе, 92
Пржена продимљена риба, 92
Печена продимљена риба, 92
Печена риба исечена на парчиће, 92
Подварак од киселог купуса са димљеном рибом, 92
Кувани славски српски купус, 92
Сарма са рибом, 93
Пуњена паприка са рибом, 93
Надимљавање рибе (полусушење), 93
Печена риба у тесту, 94
Поховани шнитови од рибе, 94
Фаширане шницле од куване рибе, 94
Паштета од туњевине, 95
Паштета од сардина, 95
Сос од туњевине, 95
Ваљушци од рибе, 95
Кнедле од рибљег меса, 95
Туњевина са преливом, 95
Слане куглице, 96
салама од куваног жита и рибе, 96
Руска салата, 96
Руска салата са цвеклом, 96
Скуша са сенфом, 96
Скуша на пиринчу, 97
Сочна скуша са роштиља, 97
Ђувеч са пастрмком, 97
Ђувеч од крупније рибе, 97
Лигње са патлиџаном и боранијом, 98
Печени филети, 98
Шаран у сосу од бадема, 98
Рибљи маринат, 98
Морска риба на лимуну, 98
Куване пастрмке, 99
Пржене сарделе, 99
Ђувеч од сомовине, 99
Ражњићи од шкампа, 99
Риба печена на жару, 99
Пржење рибе на рибарски начин, 100
Пихтије од димљене рибе, 100
Шта још треба знати о риби?, 100
Конзервирање, 101
ПОСНА ЗИМНИЦА, 101
Конзервирање, 101
Кисео купус у главицама, 102
Остављање купуса рибанца за зиму, 102
Кисели купус рибанац 2, 102
Винов лист за зиму, 103
Конзервирање листа лозе, 103
Конзервирање зеља за зиму (са хладним пресолцем), 103
Конзервирање зеља за зиму (без соли), 103
Конзервирање зеља за зиму (сушењем), 103
Млади грашак, 103
Грашак са шаргарепом, 103
Сушени грашак, 104
Млади кукуруз слани, 104
Боранија у сланом раствору, 104
Укувана боранија, 104
Боранија на други начин, 104
Сушена бораније, 104
Пасуљ у соку од парадајза, 104
Зачин од зелени, 105
Зачин на други начин, 105
Бели лук у сирћету, 105
Першун за зиму, 105
Остављање зрелих тикава, 105
Брзо укисељени краставци на сунцу, 105
Краставци укисељени, 105
Слани краставци, 106
Кисели краставци, 106
Кисели краставци 2, 106
Сецкана салата од краставаца, лука и шаргарепе, 106
Остављање великих краставаца, 106
Свежи краставци до зиме, 107
Шаргарепа у туршији, 107
Цео парадајз узрео "царски", 107
Кувани парадајз, 107
Домаћи кечап, 107
Кечап 2, 107
Кечап 3, 107
Кечап 4, 108
Кечап 5, 108
Пире од парадајза, 108
Сок од парадајза, 108
Пуњени зелени парадајз, 108
Пуњени зелени парадајз 2, 108
Тиквице љуте, 109
Мариниране тиквице, 109
Маринирана цвекла, 109
Цвекла са јабукама, 109
Кисељена цвекла, 109
Сушени плави патлиџан, 109
Модри патлиџан и плави патлиџан са поврћем, 110
Карфиол за зиму, 110
Паприке у туршији на стари начин, 110
Туршија 2, 110
Лубенице у туршији за зиму, 110
Крушке и јабуке у туршији, 111
Печене паприке за зиму, 111
"Парадајз" паприке за зиму, 111
Други начин: без соли, 111
Остављање бабура у парадајзу, 111
Зелене паприке са струганим реном, 111
Киселе паприке, 111
Остављање паприке бабуре са кореном у песку, 112
Печене паприке, 112
Печене паприке у уљу, 112
Сатараш, 112
Феферони у сирћету, 112
Хрен маринирани, 112
Хрен и цвекла маринирани, 112
Ајвар од пржених бабура, 113
Ајвар од печених паприка "Врцански", 113
Ајвар "здравље", 113
Ајвар "здравље" (други начин), 113
Ајвар од тиквица, 113
Ајвар од плавог патлиџана (посан на води), 114
Ајвар од паприке са плавим патлиџаном (посан на води), 114
Ајвар од плавог патлиџана (на уљу), 114
Ајвар од зеленог парадајза, 114
Сос ватрени, 114
Остављање печурки (гљива) за зиму, 114
Силирање гљива, 115
Стерилизација гљива, 115
Гљиве у уљу, 115
Замрзавање гљива, 115
Сушење гљива, 115
Ектрат од гљива, 115
Гљиве кисељене сирћетом, 116
Паштета од печурки, 116
Шампињони маринирани, 116
Шљиве у сланој маринади, 117
Маринирана шаргарепа, 117
Мешана салата, 117
Како долази до кварења укисељеног поврћа, 117
Црни пекмез од шљива, 117
Пекмез од шљива са чоколадом, 117
Џем од смокава са вином, 118
Џем од поморанџе, 118
Џем од бресака, 118
Пекмез од бресака 2, 118
Пекмез од црне рибизле, 118
Пекмез од кивија, 118
Џем од кивија 2, 118
Џем од кајсија и тиквица, 118
Џем од кајсија, 119
Пекмез од кајсија, 119
Некуван пекмез од кајсија, 119
Некувана мармелада од јагода, 119
Пекмез од шипурака, 119
Мармелада од белог грожђа, 119
Џем од јагода, 119
Слатко од јагода, 120
Слатко до јагода 2, 120
Ређано слатко од малина, 120
Компот од бресака, 120
Желе од грожђа, 120
Компот од кајсија, 120
Детаљни подаци о књизиНаслов: Србски посни кувар манастира Рукумије, допуњено и проширено издање
Издавач: Манастир Рукумија
Страна: 384 (cb)
Страна у боји: 30
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 21 x 30 cm
Година издања: 2015
ИСБН: 978-86-83801-66-4