Српско сточарство кроз векове и у будућности
Стање сточарства у Србији на крају 20. века, а нарочито на почетку 21. века, забрињава, посебно оне који се баве струком, одгајиваче-фармере и грађане-потрошаче. Ово с разлогом, јер су увезени производи сточарства знатно скупљи, лошијег квалитета, а често и сумњиве здравствене исправности. С друге стране, смањење бројног стања сточарства директно утиче на развој и опстанак села и становника на селу, посебно младих. То значи да долази онај трећи, најгори период, када се одлази са села, траже се бољи услови (сигурнији) за живот, а села се гасе, остају пуста.
Пропадање сточарства одражава се и на укупан развој пољопривреде и привреде наше земље. Због немања млека, меса, јаја и др. запоставља се и рад прехрамбене индустрије (млекаре, кланице, индустрија сточне хране), умањује се приход државе, смањује се број запослених, опада стандард грађана и слично.
САДРЖАЈ
Вама на читање и размишљање, 5
Увод, 11
СРПСКО СТОЧАРСТВО ДО 19. ВЕКА, 15
Развој људске заједнице, 17
Пољопривреда за време владавине Стефана Немањића, 18
Србија за време владавине Цара Душана, 20
Значај Првог и Другог српског устанка за развој пољопривреде, сточарства
и села Србије, 21
Оснивање удружења, школа, друштава и стручних часописа, 23
Законодавство у пољопривреди у 19. Веку, 24
Стручне мере у циљу унапређења сточарства, 25
Пољопривредне површине и сточни фонд у ослобођеној Србији, 29
Аутохтоно сточарство по врстама животиња, 31
Извоз живих животиња и сточних производа, 34
Аутохтоне технологије у сточарству и њихов значај за Србију, 36
Литература, 43
СРПСКО СТОЧАРСТВО У 20. ВЕКУ, 45
Значај српског сточарства у првим деценијама 20. Века, 47
Аутохтоно сточарство у првој половини 20. Века, 49
Аутохтоно говедарство,49
Аутохтоно овчарство, 53
Аутохтоно свињарство, 54
Пољопривреда и сточарство Србије у годинама после Другог светског рата, 57
Сточарство у индустријском развоју Србије, 59
Сточарство у структури пољопривреде Србије, 61
Сточарство по врстама животиња, 63
Правци развоја сточарства у агроиндустријској производњи Србије, 64
Карактеристике газдинства, 66
Стање сточног фонда и обим производње у периоду од
1965–2000. године, 68
Говедарство и обим производње,68
Свињарство и обим производње, 71
Овчарство и обим производње, 73
Живинарство и обим производње, 75
Технике и технологије које су коришћене у гајењу домаћих животиња, 77
Обележја биотехнолошког развоја, 77
Генетика и репродукција, 78
Производња хране за животиње и исхрана животиња, 86
Производња хране за животиње, 87
Исхрана домаћих животиња, 96
Потребе у хранљивим материјама,97
Улога науке и струке у развоју сточарства, 100
Смештај и нега домаћих животиња, 104
Литература, 108
СРПСКО СТОЧАРСТВО НА ПОЧЕТКУ 20. ВЕКА, 113
Основне карактеристике, 115
Расположиви производни ресурси, 116
Стање сточног фонда, 117
Стање сточарства по областима – подручјима Србије, 122
Пољопривредна и сточарска газдинства која користе 5 и више ха земљишне површине, 125
Пољопривредна – сточарска газдинства која користе
10 и више ха земљишне површине, 127
Сточарство на газдинствима потенцијалних робних фармера, 130
Потенцијални робни фармери, 130
Сточарство на газдинствима робних фармера, 136
Процењена вредност сточарске производње, 144
Производња меса по врстама животиња,145
Литература, 154
СРПСКО СТОЧАРСТВО У БУДУЋНОСТИ, 157
Расположиви ресурси у пољопривреди Србије, 159
Доприноси који се очекују од сточарства у будућности, 161
Допринос од повезане биљне и сточне производње у нашој земљи, 162
Агрономски допринос на фарми, 162
Агроекономски допринос на фарми,166
Производни и економски ефекти у повезаној производњи, 167
Коришћење и развој аутохтоних технологија у повезаној биљној и
сточарској производњи, 169
Аутохтоне технологије и њихови производни потенцијали,172
Предвиђање броја животиња у свету, 176
Потрошња анималних производа у свету, 177
Нове технике и технологије у сточарској производњи – примена
и етички обзири,179
Потенцијална будућа достигнућа у сточарству,180
Етички обзири,181
Потребе за примену нових технологија у нашој земљи, 182
Нове технологије у функцији обезбеђења здравствено безбедних
производа анималног порекла,184
Стање у производњи хране у нашој земљи,186
Развој сточарства у расположивим агроеколошким потенцијалима, 189
Организација српског сточарства у будућности, 192
Потенцијална робна газдинства, 198
Газдинства – робни фармери, 200
Робна газдинства у сточарству у будућности,201
Укупна вредност сточарске производње на крају 2040. године, 208
Српско сточарство од 2040–2045. године, 210
Држава – основни креатор и носилац политике развоја
пољопривреде и села, 212
Литература, 214
Детаљни подаци о књизиНаслов: Српско сточарство кроз векове и у будућности
Издавач: Akademska misao
Страна: 221 (cb)
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 17,6 x 25,0 cm
Година издања: 2016
ИСБН: 978-86-7466-655-5