Сточарство у агроеколошким условима Србије
Земља Србија је, још у 19., а посебно у 20. веку, била позната по производњи свих врста домаћих животиња, а посебно као земља извозница говеда и свиња, односно, младе јунади, живе ваге и у полуткама и свиња у полуткама, као и свињског меса у конзервама. Поред извоза и нашег цењеног беби бифа, били смо и познати по извозу младе јагњади телесне масе од 20 – 25 кг.
Српски сељак је традиционално везан за гајење стоке. На брдско-планинском подручју овце и говеда, а у Поморављу, Стигу, Мачви, Војводини, говеда и свиње. Та се традиција одржала и данас, али нажалост, све је мање стоке, па и одгајивача – сточара.
Почетак 21.века, односно, прва и друга деценија, биће означене као време нестајања села, сељака – сточара и сточарства у целини, па се и поставља питање шта се то дешава са сточарством, са нашим селом и да ли ће Србија имати и даље сељака – сточара и да ли ће се уопште укључити у ред земаља извозница стоке и сточних производа на познатим светским тржиштима.
САДРЖАЈ
Предговор, 9
I део: Природни ресурси и нове биотехнологије у одрживом развоју сточарства Србије, 11
Садржај, 13
Уводне напомене, 15
Садашње стање сточарства, 15
Сточарство у свету и у нашој земљи, 18
Агроеколошки услови Србије за сточну производњу, 34
Биотехнологија и технике значајне за развој сточарства, 71
Дoбробит животиња и очување генетских ресурса, 88
Литература, 103
II део: Исхрана домаћих животиња, 109
Садржај, 111
Увод, 115
Хемијски састав хране за животиње, 117
Храна за животиње, 124
Исхрана преживара, 196
Исхрана свиња, 235
Исхрана живине, 245
Исхрана по принципима органског сточарства, 253
Литература, 265
Summary, 271
Present state in livestock breeding, 271
Comparisons with some European countries, 272
Natural conditions and economical development of the country, 273
How to develop further and better, 273
Детаљни подаци о књизиНаслов: Сточарство у агроеколошким условима Србије
Издавач: Akademska misao
Страна: 274 (cb)
Povez: тврди
Писмо: ћирилица
Формат: 17,6 x 25,0 cm
Година издања: 2019
ИСБН: 978-86-7466-814-6