MIKRO KNJIGA
korpa
login
    od 1984. god.
    Knjige▹IshranaKuvariSrbijaMonografije
    Slika
    Prikaži 3 puta
    veću sliku


    Традиционални рецепти домаће српске кухиње / Traditional Serbian food and recipes
    Autor: Miodrag Ilić
    Strana: 344
    Ostali detalji
    Veličina slova: A A
    Пројекат издавања књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње одобрен је од Привредне коморе Србије која је оценила да је књига од културолошког и туризмолошког значаја као производ од значаја за промоцију Србије странцима.


    Из предговора

    “Књига Традиционални рецепти домаће српске кухиње представља ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота који полако, али неповратно нестаје. О начину живота кад се кувало за породицу, кад је постојало време за дугу припрему јела, кад је цела породица седела за столом и кад се није знало за замрзнуте или подгрејане оброке. Листајући књигу, читајући рецепте скоро да ћете осетити мирис ових свеже припремљених и укусних јела, а надам се да ћете пожелети да себи и себи драгим људима нека од тих јела и спремите, и тако заједно са Миодрагом Илићем учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава.”,

    проф др Слађана Шобајић. 


    09.05.2019. Промоција књиге у Бечу


    Садржај

    Реч аутора, 11
    Предговор, 15

    Исхрана у Србији кроз историју, 23
    Историјат исхране, 31
    Хлеб, 35
    Бесквасни хлеб, 37
    Месо, 39
    Кувано жито и брашно, 43
    Рибе, ракови, пужеви, 45
    Поврће, 47

    Обичаји, 49
    Породична слава, 53
    Славски колач, 57
    Славско жито, 59
    Божићна чесница, 61
    Божићна чесница, 63
    Софра, 65

    Рецепти домаће кухиње, 69
    Пре него што почнете.., 75

    Војводина, 83
    Рецепти из Војводине, 85
    Супа, 89
    Ајнпрен чорба, 91
    Китнкез, 93
    Пекмез од кајсија, 95
    Ћушпајз, 97
    Кох, 99
    Насуво с кромпиром, 101
    Паприкаш, 103
    Гулаш, 105
    Перкелт, 107
    Реформ торта, 109
    Лондон штангле, 111
    Медењаци, 113
    Штрудла с маком, 115
    Погачице са чварцима, 117
    Шненокле, 119
    Принцес крофне, 121
    Пихтије, 123
    Ајмокац, 127
    Дамен каприц, 129
    Добош торта, 131
    Клеценброт, 133
    Лења пита са јабукама, 135
    Кнедле са шљивама, 137
    Кнедле са сиром, 139
    Шуфнудле, 141
    Резанци са маком, 143
    Ванилице, 145
    Мачвански листићи, 147
    Крофне, 149
    Циповка, 151

    Источна Србија, 155
    Рецепти из источне Србије, 157
    Пасуљ, 161
    Пита, 163
    Плњен пипер, 165
    Зељаник, 167
    Сукани тиквеник, 169
    Чорба, 171
    Чомлек, 173
    Тепсија, 177
    Подварак, 179
    Ћовтетија, 181
    Каварма, 183 Белмуж, 185
    Сукана пита са киселим купусом и сиром, 187
    Кисела баница, 189
    Вариво од боба, 191
    Старинска чорба од лободе, 193
    Гужвице, 195
    Вариво од шумских печурки, 197
    Морузница, 199
    Посна торта с белим вином, 201 Рецељ, 203
    Млечница, 205
    Слатко од шљива, 207

    Јужна Србија, 209
    Рецепти из јужне Србије, 211
    Прпећ, 213
    Сеченица, 217
    Самса, 219
    Трљаница, 221
    Љутеница, 223
    Пинђур, 225
    Ајвар, 227
    Клуцана салата, 229
    Касапски ђувеч 231
    Гравче на тавче, 233
    Сармице од зеља, 235

    Зaпадна Србија, 237
    Рецепти из западне Србије, 239
    Слатки сутлијаш, 241
    Шљивопита, 243
    Халва, 245
    Кадаиф, 247
    Баклава, 249
    Гурабије, 251
    Мантије са сиром, 253
    Урмашице, 255
    Кајмак 257
    Бурек, 259
    Хељдопита, 261

    Централна Србија, 263
    Рецепти из централне Србије, 265
    Пројин хлеб, 267
    Пуњене паприке, 269
    Погача, 271
    Попара, 273
    Цицвара, 275
    Купус кисели, 277
    Кисело млеко, 279
    Качамак, 281
    Сарма, 285
    Уштипци, 287
    Пита с киселим јабукама, 289
    Ванилице са љутом ракијом, 291
    Печење, 293
    Гибаница, 297
    Васина торта, 299

    Косово н Метохнје 301
    Рецепти са Косова и Метохије, 303
    Разлевнице, 305
    Груванице, 309
    Грожђуша, 311

    Ваши омиљени рецепти, 312
    Литература, 319
    Ауторски тим, 321
    Захвалност, 333
    Покровитељ књиге: Привредна комора Србије, 337
    Рецензија, 341


    Реч аутора

    Поштовани читаоци,

    Пред вама је књига о традиционалним рецептима домаће кухиње. Термин „српски” из пуног назива књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње, географска је одредница, што значи да су у књизи презентовани рецепти за које постоје поуздани докази да су били припремани крајем 19. и почетком 20. века, односно пре Другог светског рата, на територији тадашње државе Србије.

    Потрудили смо се да вам у овој књизи прикажемо како најпопуларнија тако и потпуно непозната јела, а све како бисмо вам дочарали једно прошло време када индустријализација, визуелна презентација и маркетинг нису имали пресудни утицај на културу исхране.

    Овом књигом не желимо да постављамо стандарде и дефинишемо који су „оригинални” традиционални рецепти, а који то нису. По нашем скромном мишљењу, тако нешто не постоји. Сваки од наведених рецепата је једном неко измислио и тиме је покренуо непрекидну историју његовог развоја, са свим променама и надоградњама које се подразумевају до данашњег доба, a сигурни смо и у будућим временима. Према нашим анализама, не постоји ни један једини рецепт који није претрпео макар малу измену или надоградњу. Такође, не постоји ниједно место у Србији, нити иједна кућа, породица и домаћица, који неће љубоморно бранити квалификацију: „Мој рецепт је једини оригиналан, то о чему ви причате није оригинални рецепт!”

    Ово наше путовање кроз гастрономију простора старе Србије је, знамо, веома кратко и сведено. За живота сваког од нас нема довољно времена ни простора, где би се све то могло на ваљан начин описати. Требало би завирити у посебност сваког региона, сваког краја, сваког места, сваког домаћинства, сваке домаћице и исказати дужну пажњу и поштовање историји, култури и посебностима сваког од њих.

    Истраживање и рад на овој књизи трајали су непуних годину дана, а приведени су крају уз велику помоћ сарадника и пријатеља овог пројекта. Посебну захвалност свима исказујем комплетном листом на крају ове књиге.

    За све оне који желе да се на било који начин убудуће баве овом материјом, да сачувају део традиције од заборава, морамо за крај цитирати речи др Јована Ердељановића из увода у књигу Српска народнајела и пића:

    „Онима који би се прихватили овога посла (очувања јела и пића од заборава прим. аут.)- нарочито препоручујем да трагају за оним начинима у готовљењу јела и пића, који су врло прости или старински, те су се или већ сасвим изгубили и само их можда памте старији људи или се њима служе једино пастири, радници, сиротиња и сл.”

    Важна напомена свима који пожеле да се опробајуу кулинарским вештинама припремајући јела према рецептима из oee књте:

    - Састојци нису мерени апотекарском прецизношћу!

    - Састојци које смо ми користили могу се битно разликовати по квалитету, волумену и тежини од састојака којима ви располажете!

    - Испробавајте, мењајте, прилагођавајте!

    - Пронађите онај однос и онај завршни укус и квалитет који вас испуњава задовољством и срећом!

    - Ова књига је написана да вас мирисима и укусима подсети на традицију, детињство, родни крај, родну кућу... Да пронађете ИНСПИРАЦИЈУ u дa УЖИВАТЕ! Пријатно вам било!

    За почетак читања, хвала вам од срца што сте купили ову књигу и што нам помажете да се један део наше културе сачува од заборава!

    Миодраг Илић
    Београд, октобар 2017


    Рецензија

    Наша земља вековима је била на мети освајача, често под окупацијом туђинских владара и култура, на раскршћу путева којима су пролазили и трговачки каравани, па је у аманет добила необичну мешавину старогрчке, византијске, источњачке, аустроугарске, француске и руске гастрономске заоставштине.

    Према штурим али ипак довољним подацима, који су нам данас на располагању, са сигурношћу можемо да тврдимо да српска кухиња сеже у далеку прошлост. To нам даје могућност да размишљамо о историји српске гастрономије као о континуираном процесу, који је на крају дао резултат звани српска национална кухиња.

    Због тога можда и постоји толико недоумица и међу професионалцима, и међу грађанима, и међу туристима шта је заправо српска кухиња: да ли оно што се свакодневно припрема у домаћинствима или оно што је исписано у рецептима и штампано у разним књигама. Тако осмишљена, она постаје темељ угоститељске и туристичке понуде Србије, својеврстан бренд, који ће моћи да се промовише.

    Аутор се потрудио да јавности у овој књизи представи све резултате истраживачког рада. Свест да о исхрани српског народа кроз историју не поседујемо много писаног материјала представља разлог више да се ова тема обрађује поступно и темељно.

    О овој теми аутор говори не само да би увидом у рецепте јела наших предака задовољио нашу радозналост и коначно их записао и пописао, већ и због тога да би што више њих поново постало део наше свакодневне исхране и понуде ресторана и хотела. После толико година неки специјалитети поново ће, надам се, замирисати у нашим кухињама.

    Урош Урошевић


    Contents

    Author's foreword, 10
    Foreword, 14

    Food culture in Serbia through history, 22
    History of diet, 30
    Bread, 34
    Unleavened bread, 36
    Meat, 38
    Cooked grains and flour, 42
    Fish, crayfish, snails, 44
    Vegetables, 46

    Customs, 48
    Family slava, 52
    Slavski kolač, 54
    Slavsko žito, 58
    Božićna česnica, 60
    Božićna česnica, 62
    Sofra, 64

    Traditional food and recipes, 68
    Before you start.., 74

    Vojvodina, 82
    Recipes from Vojvodina, 84
    Supa, 88
    Ajnpren čorba, 90
    Kitnkez, 92
    Pekmez od kajsija, 94
    Ćušpajz, 96
    Koh, 98
    Nasuvo s krompirom, 100
    Paprikaš, 102
    Gulaš, 104
    Perkelt, 106
    Reform torta, 108
    London štangle, 110
    Medenjaci, 112
    Štrudla s makom, 114
    Pogačice sa čvarcima, 116
    Šnenokle, 118
    Princes krofhe, 120
    Pihti]e, 122
    Ajmokac, 126
    Damen kapric, 128
    Doboš torta, 130
    Klecenbrot, 132
    Lenja pita sa jabukama, 134
    Knedle sa šljivama, 136
    Knedle sa sirom, 138
    Sufhudle, 140
    Rezanci sa makom, 142
    Vanilice, 144
    Mačvanski listići, 146
    Krofne, 148
    Cipovka, 150

    Eastern Serbia, 154
    Recipes from Eastern Serbia, 156
    Pasulj, 160
    Pita, 162
    Plnjen piper, 164
    Zeljanik, 166
    Sukani tikvenik, 168
    Čorba, 170
    Čomlek, 172
    Đuveč, 174
    Tepsija, 176
    Podvarak, 178
    Ćovtetija, 180
    Kavarma, 182
    Belmuž, 184
    Sukana pita sa kiselim kupusom i sirom, 186
    Kisela banica, 188
    Varivo od boba, 190
    Starinska čorba od lobode, 192
    Gužvice, 194
    Varivo od šumskih pečurki, 196
    Moruznica, 198
    Posna torta s belim vinom, 200
    Recelj, 202;
    Mlečnica, 204
    Slatko od šljiva, 206

    South Serbia, 208
    Recipes from South Serbia, 210
    Prpeć, 212
    Sečenica, 216
    Samsa, 218
    Trljanica, 220
    Ljutenica, 222
    Pinđur, 224
    Ajvar, 226
    Klucana salata, 228
    Kasapski đuveč, 230
    Gravče na tavče 232
    Sarmice od zelja, 234

    Western Serbia, 236
    Recipes from Western Serbia, 238
    Slatki sutlijaš, 240
    Šljivopita, 242
    Halva, 244
    Kadaif, 246
    Bakava, 248
    Gurabije, 250
    Mantije sa sirom, 252
    Urmašice, 254
    Kajmak, 256
    Burek, 258
    Heljdopita, 260

    Central Serbia, 262
    Recipes from Central Serbia, 264
    Projin hleb, 266
    Punjene paprike, 268
    Pogaca, 270; Popara, 272
    Cicvara, 274
    Kupus kiseli, 276
    Kiselo mleko, 278
    Kačamak, 280
    Sarma, 284
    Uštipci 286
    Pita s kiselim jabukama, 288
    Vanilice sa ljutom rakijom, 290
    Pečenje 292
    Gibanica, 296
    Vasina torta, 298

    Kosovo nad Metohija, 300
    Recipes from Kosovo and Metohija, 302
    Razlevnice, 304
    Gruvanice, 308
    Grožđuša, 310
    Your favourite recipes, 312
    References, 318
    Team of authors, 320
    Acknowledgement, 332
    Benefactor of this book: Serbian Chamber of Commerce, 336


    Author's foreword

    Dear readers,

    What you have in your hands is a book of traditional folk recipes. The term “Serbian” from the full tide of this book Traditional Serbian food and recipes is a geographic denominator, meaning that this book presents the recipes for which there is reliable evidence that they used to be prepared in late 19th and early 20th century, before the Second World War, at the territory of state of Serbia as defined at that time.

    In this book we put in a lot of effort to present both the most popular and the completely forgotten dishes, in order to illuminate the time in the past when industrialization, visual presentation and marketing were not crucial for the culture of food.

    This book does not have a goal to set standards and define the “original” traditional recipes vs. the others. According to our humble opinion, there is no such thing. Each of the listed recipes was once invented by someone, starting a continuous history of its development with all the modifications and additions to this very day, and I am sure that it will continue in the future. According to our analyses, there is not a single recipe that never experienced a small modification or addition. There is also no town in Serbia or any home, family and homemaker who will not jealously defend the qualification: “My recipe is the only original one, that thing you are talking about is not the original recipe!”

    Our journey through gastronomy of region of Old Serbia is, we are aware, very short and condensed. In the lifetime of each of us there is not enough time or space to describe it all in a proper way. It would be necessary to acknowledge the specificities of each region, each district, each town, each household, each homemaker’s experience, showing due respect and care for history, culture and specific features of each of them.

    Research and work on this book lasted for almost a year, and they were finalized with great help of our associates and friends of the project. I will specially acknowledge each of them in the complete list at the end of this book.

    For all those who intend to be active in this field in any form, to save a part of tradition from oblivion, at the end I must cite the words of Dr Jovan Erdeljanović from the introduction to the book Serbian folk dishes and beverages.л

    “To those who would take upon themselves this task,” (saving dishes and beverages from oblivion author’s remark) “my special recommendation is to look for those traditions in preparing dishes and beverages that are very simple or ancient, so they are either completely lost or maybe remembered only by the oldest persons, or used only by shepherds, manual workers, the poor etc.”

    An important remark to all those who wish to test their culinary skills by preparing dishes according to the recipes from this book

    - The ingredients were not measured with apothecary precision!

    - Тhe ingredients we used may be significantly different in quality, volume and weight from the ingredients at your disposal!

    - Try, change, adapt!

    Find the ratio and the final taste and quality that fill you with pleasure and happiness!

    The goal of this book is to use fragrances and flavors to remind you of tradition, childhood, and hometown, home where you were bom... To find INSPIRATION and to ENJOY! Cheers!

    As you start reading, I send you my cordial gratitude for buying this book and supporting a part of our culture to be saved from oblivion!

    Miodrag ILIĆ
    Belgrade, October 2017.


    From the foreword
    Prof Dr Sladana Šobajić

    TRADITION AND CUSTOMS play an important role in the cultural identification of each nation. Regardless whether these are written records or oral telling, the information on way of life in the past enables us to preserve authenticity and identity of communities closely connected by the same geographic origin, to preserve traditional knowledge and skills that may not be necessary any more but represent a part of historical heritage. The traditional food, as a product of the environment, natural resources, but also culture, history and way of life in a certain area, plays an important role in overall tradition of a nation. All nations, countries and ethnic communities have specific dietary habits that differ more or less significantly from the habits of other communities. They are transferred from one generation to the next, have an important role in the folklore and customs of certain regions for hundreds or even thousands of years, and contribute to overall cultural diversity.

    Traditional dishes are also the first part of heritage encountered when you meet new cultures. I am a travel-loving person. I love to meet new regions, different ways of life, new towns, new people and, of course, new cuisines. Each country I visited was proud to show its most beautiful culturally-historical monuments, the most beautiful mountains, rivers and lakes, but this was always spiced up with characteristic traditional dishes and beverages, and their absence would make all impressions incomplete. Each of these more or less new and unusual dishes was accompanied by a special story of their origin, revealing a part of tradition, history and national pride of these countries. In Peru, while I enjoyed the acidic taste of ceviche, I learned that this dish of fish and seafood marinated in lemon juice may be up to 4000 years old, and that only the Peruvian ceviche is original as it was later introduced to other countries of Latin America. In Nepal we were daily offered dalbhat, a dish of rice, lentils and curry, which for the Nepalese is more than a meal...


    Review

    FOR CENTURIES our country was a target of conquerors, often under occupation of foreign rulers and cultures while trade caravans also passed through these crossroads, so their legacy is an unusual mixture of Ancient Greek, Byzantine, Oriental, AustroHungarian, French and Russian gastronomic heritage.

    According to scarce but still sufficient data available for our presentday analysis, we can claim with high confidence that the Serbian cuisine has been reaching into the distant past. Therefore we are now able to envision the history of Serbian gastronomy as a continuous process that finally resulted in the Serbian national cuisine.

    This may be the leading cause of so many headscratchers, among the professionals as well as among citizens and guest tourists, about the real nature of the Serbian cuisine: is it what is prepared in homes on daily basis, or what is written in recipes and printed in various books? Once defined, it becomes the foundation of restaurant and tourist offer of Serbia, a special promotable brand.

    The author has put in a lot of effort to present the entire results of his research in form of a book. The awareness of scarcity of written material on diet of Serbian people through history is an additional reason to approach this subject gradually and in great detail.

    The goal of the author is not just fo present the dishes made by our ancestors in order to satisfy our curiosity and to finally have them all written and listed in one place, but also to reintroduce as many of them as possible into the everyday diet and restaurant and hotel offer. I hope that after so many years some of these special delicacies will again spread their aromas through our kitchens.

    Uroš Urošević


    Линкови

    Најновији догађај
    Промоција књиге Традиционални рецепти домаће српске кухиње у Бечу 9. маја 2019.

    Медиа референце

    I love Zrenjanin: Књига „Традиционални рецепти домаће српске кухиње“ као резултат исцрпног истраживања

    Danas: Традиционални рецепти домаће српске кухиње

    PC press: Чувари културе и традиције

    Turistički svet: Представљена књига "Традиционални рецепти домаће српске кухиње"

    Привредна комора Србије: Промовисана књига „Традиционални рецепти домаће српске кухиње”

    Diplomacy and Commerce: Promotion of book “Traditional Serbian Food and Recipes”

    Danas: Традиционална јела често крију и лепе приче

    Удружење новинара Србије: У среду у Зрењанину промоција књиге Миодрага Илића „Традиционални рецепти домаће српске кухиње“

    Australiana Serba: Миодраг Илић: Традиционална домаћа српска кухиња

    Danas: Рецепти од китникеза до подварка


    Видео извештаји са одржаних промоција

    Traditional Serbian Cookbook - Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje

    Промоција књиге Традиционални рецепти српске кухиње у Тополи

    Промоција књиге Традиционални рецепти српске кухиње у Метроу

    РТС Шареница 08.09.2018: представљена књига Традиционални рецепти домаће српске кухиње

    На ТВ Н1 представљена књига Традиционални рецепти домаће српске кухиње

    Промоција књиге у Народној библитеци у Белој Цркви


    Detaljni podaci o knjizi
    Naslov: Традиционални рецепти домаће српске кухиње / Traditional Serbian food and recipes
    Izdavač: Linkom-PC
    Strana: 344 (cb)
    Povez: tvrdi sa omotom
    Pismo: latinica i ћирилица
    Format: 16.5 x 20.5 cm
    Godina izdanja: 2018
    ISBN: 978-86-900340-0-0
    RASPRODATO
    Nije u planu obnavljanje izdanja





    Kupljeno uz ovu knjigu
    slika
    Slave u Srba
    990 din.
    slika
    Памћење и самозаборав
    800 din.
    slika
    O filozofiji prava kod Srba
    36450 din.
    slika
    Пркос и инат: етнопсихолошке студије
    1110 din.
    slika
    Образовање код Срба кроз векове : Зборник радова (2. година студија)
    1120 din.
    slika
    Najbolja jela Srbije: tradicionalna jela iz kuhinje tvorca Karađorđeve šnicle
    1600 din.
    slika
    Pecimo s ljubavlju
    3600 din.

    Ocene i mišljenja čitalaca
    ocena0 Budite prvi koji će svoje mišljenje podeliti sa drugima (morate biti prijavljeni)



    Prijavite se ovde i pošaljite vaša mišljenja i pitanja našim urednicima i čitaocima

    Poruku poslaoPoruka
    MIKRO KNJIGA D.O.O.
    Kneza Višeslava 34, 11030 Beograd, Srbija
    e-pošta: prodaja(а)mikroknjiga.rs
    Komercijalna banka: 205-33117-65
    Matični broj: 07465181
    Šifra delatnosti: 5811
    PIB: 100575773
    Dokumenti o identifikaciji

    © Mikro knjiga 1984-2024