Vino za neupućene
Opis
Da li se uspaničite kada vam konobar donese vinsku kartu jer ne razliujete Chardonnay od Cabernet Sauvignona? Znate li šta treba da radite kad vam konobar pruži čep od otvorene boce? Je li vam neprijatno kad ne možete da se setite da li belo vino ide uz ribu ili piletinu, ili uz obe vrste mesa?
Ne treba više da brinete - knjiga Vino za neupućene je izvrstan izvor informacija o vinima, od pravljenja vina, preko izbora vina za posebne prilike, do toga kako se otvara boca i ispravno sipa u čašu. Ovaj zabavan i razumljiv priručnik vodi vas u detaljan obilazak vinogorja i vinarija širom sveta, i objašnjava razlike među sortama grožđa koje se gaje u Kaliforniji, Francuskoj, Nemačkoj, Australiji, Italiji, Portugalu, Španiji, s posebnim osvrtom na naše podneblje.
- Naučite kako se vino otvara, služi i čuva
- Saznajte šta sadrže etikete na flašama
- Kako razlikovati dobra i loša vina
- Saveti o degustaciji vina
- Izbor odgovarajućeg vina uz jelo
- Snalaženje pri kupovini u vinotekama
- Izbor dobrog vina po prihvatljivoj ceni
Sadržaj
Predgovor
Predgovor prevedenom izdanju
Uvod
Poglavlje 1: Osnovno o vinu
Poglavlje 2: Isprobajte svoja čula
Poglavlje 3: Tajne o sortama grožđa
Poglavlje 4: Da li je to grožđe ili mesto?
Poglavlje 5: Šta se krije iza scene spravljanja vina
Poglavlje 6: Putovanje kroz prodavnice
Poglavlje 7: Vinske karte restorana
Poglavlje 8: Sve što treba da znate o serviranju i kulturi korišćenja vina
Poglavlje 9: Šta etiketa govori o vinu
Poglavlje 10: Francuska vina
Poglavlje 11: Italija, srce vina
Poglavlje 12: Još neke evropske zemlje
Poglavlje 13: Vrli novi svet vina
Poglavlje 14: Amerika, Amerika
Poglavlje 15: Penušave lepotice
Poglavlje 16: Vinski putevi kojima se ređe ide: pojačana i desertna vina
Poglavlje 17: Vodič za kupovinu vina
Poglavlje 18: Škola vina se nikada ne završava
Poglavlje 19: Opisivanje i ocenjivanje vina
Poglavlje 20: Uparivanje vina sa hranom
Poglavlje 21: Imati i čuvati - ili prodati
Poglavlje 22: Odgovori na deset uobičajenih pitanja o vinu
Poglavlje 23: Deset raskrinkanih zabluda o vinu
Dodatak A: Kako se to izgovara?
Dodatak B: Rečnik pojmova
Dodatak C: Pregled vina po godinama berbe: 1982-2001
Indeks
O autorima
Mary Ewing-Mulligan je nosilac titule Master of Wine. Suvlasnik je i direktor poznate škole za vino, International Wine Center, u Njujorku. Piše kolumnu o vinu za New York Daily News. Ed McCarthy drži predavanja i pruža konsultantske usluge iz oblasti vina. Veliki je kolekcionar i piše za časopise Wine Enthusiast i Decanter. I on i Mary imaju titulu Certified Wine Educator (CWE).
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Vino za neupućene
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 416 (cb)
Pismo:
Format: 16,8 x 23,5 cm
Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7555-269-6
Naslov originala: Wine For Dummies
Izdavač originala: Wiley