Zdrava ishrana za neupućene
Opis
Ova knjiga je izvor informacija koje su vam potrebne da biste pravili pametne izbore u ishrani, poboljšali navike u ishrani i zadovoljili potrebe za hranom - bilo da jedete meso ili da ste vegetarijanac. Neke stvari koje ćete pročitati predstavljaju osnove: definicije vitamina, minerala, proteina, masti i vode. Takođe, ovde ćete naći savete o sastavljanju liste za kupovinu korisnih namirnica i o tome kako da pripremite tako dobre obroke da ćete jedva čekati da ih pojedete.
Za one koji ne znaju ništa o ishrani, ova knjiga je odličan početak. S druge strane, upućenijima će knjiga osvežiti znanja o ishrani i obavestiti ih šta se sve desilo otkad su poslednji put pregledali tabelu kalorijskih vrednosti namirnica.
Otkrijte kako da:
- tumačite etikete na ambalaži prehrambenih proizvoda
- razlikujete "dobre" i "loše" masnoće
- pripremate ukusne, hranljive obroke
- izaberete efikasan režim za smanjenje telesne težine
- očuvate hranljive sastojke namirnica prilikom kuvanja
- ne podlegnete zamkama obedovanja u restoranu
Sadržaj
Uvod
Poglavlje 1: Šta je uopšte ishrana?
Poglavlje 2: Sistem organa za varenje: fabrika za preradu hrane koja radi non-stop
Poglavlje 3: Kalorije: jedinice energije
Poglavlje 4: Koliko hrane vam je potrebno?
Poglavlje 5: Priča o dodacima u ishrani
Poglavlje 6: Taj moćni protein
Poglavlje 7: Prava istina o mastima i holesterolu
Poglavlje 8: Ugljeni hidrati: složena priča
Poglavlje 9: Alkohol: drugo lice grožđa i žitarica
Poglavlje 10: Okrepljujući vitamini
Poglavlje 11: Moćni minerali
Poglavlje 12: Čudesne fitohemikalije
Poglavlje 13: Vodoskoci
Poglavlje 14: Zašto jedete kad jedete
Poglavlje 15: Zašto volite hranu koju volite
Poglavlje 16: Šta je zdrava ishrana?
Poglavlje 17: Pametni izbori u ishrani
Poglavlje 18: Zamke obedovanja van kuće
Poglavlje 19: Šta je obrada hrane?
Poglavlje 20: Kuvanje i ishrana
Poglavlje 21: Šta se dešava kada se hrana zamrzne, stavi u konzervu, osuši ili ozrači
Poglavlje 22: Blagotvoran uticaj hemije na hranu
Poglavlje 23: Kada zbog obroka dobijete ospice
Poglavlje 24: Hrana i raspoloženje
Poglavlje 25: Interakcija hrane i lekova
Poglavlje 26: Hrana kao lek
Poglavlje 27: Deset Web lokacija o ishrani
Poglavlje 28: Deset najboljih
Poglavlje 29: Deset načina da srežete kalorije
Indeks
O autoru
Carol Ann Rinzler je priznato ime u oblasti zdravlja i ishrane. Magistrirala je na Univerzitetu Kolumbija. Piše nedeljnu kolumnu o ishrani za The New York Daily News i autor je preko 20 knjiga o zdravlju, uključujući Controlling Cholesterol for Dummies, Weight Loss Kit for Dummies i izuzetno cenjenu Estrogen and Breast Cancer: A Warning to Women. Rinzlerova živi u Njujorku sa suprugom, piscem tekstova o vinu, Perryjem Luntzom.
Detaljni podaci o knjiziNaslov: Zdrava ishrana za neupućene
Izdavač: Mikro knjiga
Strana: 376 (cb)
Povez: meki
Pismo:
Format: 16,8 x 23,5 cm
Godina izdanja: 2005
ISBN: 86-7555-268-8
Naslov originala: Nutrition For Dummies
Izdavač originala: Wiley